Verplaatsbare superflitspaal moet verkeer veiliger maken in Halle

Flitspaal te snel gereden snelheidsboete

Verplaatsbare superflitspaal moet verkeer veiliger maken in Halle

De stad Halle heeft onlangs de beslissing genomen om vanaf april een verplaatsbare superflitspaal in te zetten in woonzones, schoolomgevingen en recreatiegebieden.

Uit onderzoek van de lokale politiezone Zennevallei is gebleken dat voor 60% van de Hallenaren onaangepaste snelheid het grootste onveiligheidsprobleem vormt. Om deze reden heeft de stad Halle besloten om nieuwe maatregelen te nemen voor het handhaven van de snelheid en zo het onveiligheidsprobleem aan te pakken.

Zo zal er binnenkort gebruik gemaakt worden van een flitspaal met LiDAR-technologie (Light Detection And Ranging), ook gekend als ‘de superflitspaal’. Deze flitspaal laat de politie toe om zelfs in zeer moeilijke omstandigheden een correcte snelheidsmeting uit te voeren. Het toestel werkt met een infraroodlaser die 75 rotaties per seconde registreert. Zo worden voertuigen als het ware gevolgd in de korte periode dat ze voorbij de paal rijden.

Door gebruik te maken van LiDAR-technologie heeft men de garantie om in alle omstandigheden de correcte snelheid te kunnen meten. De paal is onbemand en werkt in alle weersomstandigheden. Bovendien is het apparaat zeven dagen op zeven paraat, flitst het snelheden tot driehonderd kilometer per uur en kan het worden ingezet op of onder bruggen, in tunnels en in kleinere straatjes waar veel sluipverkeer is.

De flitspaal zal op verschillende kwetsbare plekken ingezet worden namelijk aan scholen, bij wegenwerken en op locaties die bekend staan als plaatsen waar veel ongevallen gebeuren omwille van overdreven snelheid.

De technologie van LiDAR maakt het bovendien mogelijk om de superflitspaal overal binnen de bebouwde kom of het stadscentrum op te stellen, aangezien deze technologie, in tegenstelling tot de klassieke radar, ongevoelig is voor reflecties (bijvoorbeeld de reflectie van metalen voorwerpen in de onmiddellijk omgeving, zoals tramsporen, geparkeerde voertuigen, enz.) die heel vaak voorkomen binnen de bebouwde kom. De flitspaal kan ook elke week ergens anders staan aangezien deze verplaatsbaar is.

Naast de superflitspaal zal de stad Halle ook zelf GAS-boetes uitdelen aan bestuurders die minder dan 20km/u te snel rijden. Zo hoopt de stad te voorkomen dat te veel bestuurders ongestraft blijven voor hun snelheidsovertredingen. De overtredingen van meer dan 20km/u zullen nog steeds strafrechtelijk vervolgd worden. Op deze manier hoopt de stad de verkeersveiligheid toch te kunnen verhogen.

Werd u geflitst en bent u op zoek naar juridische bijstand of advies? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?