Vrijspraak voor ongelukkige aanrijding met fietser

vrijspraak dagvaarding pro justitia advocaat

Vrijspraak voor ongelukkige aanrijding met fietser

In januari 2022 werd de heer D.S. gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent naar aanleiding van een verkeersongeval met een fietser.

Feiten

Bij het verlaten van een parking diende de heer D.S. met zijn wagen een fietspad te dwarsen. Op het ogenblik dat hij de rijbaan wil oprijden, vindt er een aanrijding plaats met een fietser die op het fietspad in de tegengestelde rijrichting reed. De fietser raakte gewond.

Naar aanleiding van dit verkeersongeval werd de heer D.S. gedagvaard voor de politierechtbank voor onopzettelijke slagen of verwondingen te hebben toegebracht aan de fietser (1), de aanrijding van een voorzienbare hindernis (2) evenals het niet verlenen van voorrang (3).

Vrijspraak

Artikel 9.1.2.1° Wegcode heeft betrekking op de plaats van fietsers in het verkeer. Overeenkomstig dit artikel moeten fietsers, indien er aan weerskanten van de rijbaan een fietspad is voorzien, het fietspad in de door hen gevolgde rijrichting gebruiken.

In casu was er een fietspad aan beide kanten van de rijbaan aanwezig waardoor de betrokken fietser verplicht was het fietspad in de door hem gevolgde rijrichting – zijnde aan de overzijde van de rijbaan – te gebruiken.

Ter zitting wees mr. Dobbeleers op bovenstaand artikel. De heer D.S. diende zich er met andere woorden niet aan te verwachten dat een fietser in de tegengestelde rijrichting op het fietspad zou fietsen. De heer D.S. werd dan ook verschalkt in zijn normale verwachtingen.
De politierechter volgde de juridische argumentatie van onze collega en sprak de heer D.S. vrij.

Ook in aansprakelijkheidskwesties bestaat er vaak discussie bij een verkeersongeval tussen een wagen en een fietser.

Ieder ongeval is uiteraard anders. Het is dan ook belangrijk om bij ieder dossier afzonderlijk steeds de concrete omstandigheden na te gaan. Ons gespecialiseerd team staat u daar graag in bij. Aarzel dus niet om ons te contacteren indien u een dagvaarding heeft ontvangen voor een politierechtbank of een dispuut heeft omtrent aansprakelijkheidskwestie.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?