Wat is een speekseltest? Wat als je drugstest positief is?

speeksteltest, speekseltest politie, speekseltest positief

Wat is een speekseltest? Wat als je drugstest positief is?

Een speekseltest wordt gebruikt als testmethode voor het opsporen van recent druggebruik bij bestuurders van een voertuig. Deze speekseltest kan worden opgelegd indien de politie op basis van een gestandaardiseerde checklist een vermoeden heeft dat er door de bestuurder van een voertuig mogelijks drugs werd gebruikt.

Als een voertuig betrokken is bij een ongeval, wordt er normaliter steeds een speekseltest afgenomen van de betrokken bestuurders.

Na een positieve speekseltest zal er een speekselanalyse worden afgenomen. Deze analyse wordt opgestuurd naar een labo om de exacte concentratie verdovende middelen in het speeksel na te gaan.

Maar wat houdt zo’n speekseltest nu exact in? En wat betekent het als de uitslag positief is? Lees hieronder meer en contacteer ons voor gratis juridisch advies.

Wat onthult de speekseltest voor de politie?

Bij een speekseltest of drugstest wordt er nagegaan of er sprake is van recent druggebruik bij een bestuurder van een voertuig. Een speekseltest geeft enkel aan of er stoffen zijn teruggevonden én welke stoffen. Dit betreft cannabis, cocaïne, amfetaminen, opiaten en methamfetaminen. Na een positieve speekseltest zal de politie een speekselanalyse afnemen waarin door een labo wordt bepaald welke concentratie er van welke stof is teruggevonden.

Hoe lang geeft een speekseltest drugsgebruik aan?

De duur waarna een drug nog opspoorbaar is in het speeksel, verschilt per type drug en de frequentie van gebruik. U dient er rekening mee te houden dat het gebruik van drugs voor enkele uren of zelfs dagen kan worden gedetecteerd bij een speekseltest. Echter, elke situatie is uniek. Bij twijfels of vragen kan professioneel advies helderheid scheppen.

Wat als je speekseltest positief is?

Mocht een speekseltest positief uitvallen, dan kan dit aanleiding zijn voor verdere tests bij een gerechtsdeskundige en een dagvaarding voor de Politierechtbank. Bij de politiecontrole zal uw rijbewijs normaliter onmiddellijk worden ingetrokken voor 15 dagen. Na het verstrijken van deze termijn zal u, vooraleer u uw rijbewijs terugkrijgt, opnieuw een speekseltest moeten afleggen.

De resultaten van de speekselanalyse zal u thuis aangetekend opgestuurd krijgen. Indien u hiermee niet akkoord bent, kan u een tegenexpertise aanvragen. U dient de termijn zoals aangegeven op de brief te respecteren.

De Politierechter zal uiteindelijk een geldboete en rijverbod opleggen voor deze overtreding. Bovendien kan er eveneens een geneeskundig en psychologisch herstelonderzoek worden opgelegd.

Daarnaast heeft de Politierechter eveneens de mogelijkheid om uw rijgeschiktheid na te gaan door een gerechtsdeskundige aan te stellen. Hier zal gekeken worden of er sprake is van frequent gebruik van alle soorten drugs. Indien dit het geval is, kan de politierechter u rijongeschikt verklaren waardoor u, als veiligheidsmaatregel, uit het verkeer zal worden gehaald voor minstens 6 maanden.

Als je ooit wordt geconfronteerd met een positieve speekseltest, is het verstandig om zo snel mogelijk onze ervaren advocaten in te schakelen. Zij kunnen je bijstaan met gespecialiseerd advies en ondersteuning.

In een maatschappij waar drugs en de controle daarop steeds meer aandacht krijgen, is het van groot belang om op de hoogte te zijn van methodes als de speekseltest. En mocht je ooit in aanraking komen met juridische zaken rondom drugsgebruik in het verkeer, dan staan onze experts klaar om je te helpen.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?