Rijden zonder keuringsbewijs

Boete voor rijden zonder keuring

Uw keuringsbewijs is een belangrijk document dat altijd aanwezig moet zijn in uw voertuig. Rijden zonder (geldig) keuringsbewijs leidt tot een boete. Ook als uw auto wel degelijk door de controle was geraakt.

Uw keuringsbewijs is uw verantwoordelijkheid

Alle personenwagens van vier jaar oud moeten jaarlijks naar de technische keuring. U krijgt daarvoor een uitnodiging in de bus. Maar ook als dat niet gebeurt, moet u met uw wagen naar de controle. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.

Zware boete voor auto zonder keuringsbewijs

Bij een controle door de politie moet u uw keuringsbewijs tonen. Weigert u dat, of hebt u geen geldig bewijs van de technische keuring in uw wagen? Dan riskeert u:

 • een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden;
 • een geldboete van 80 tot 80.000 euro;
 • of één van deze straffen alleen.

Bij herhaling binnen de twee jaar wordt deze straf bovendien verdubbeld.

Ongeval met een wagen zonder geldig keuringsbewijs

Als u een ongeval veroorzaakt met een auto zonder geldig keuringsbewijs, riskeert u een extra financiële tegenvaller. De verzekeringsmaatschappij zal dan weigeren om tussen te komen en zal de kosten op u of op de verzekerde van het voertuig verhalen. Alleen als u kunt aantonen dat er geen verband is tussen het ongeval en de technische staat van uw voertuig, zal uw maatschappij toch tussenkomen.

Om uw straf en uw boete zo laag mogelijk te houden, raadpleeg dan gratis één van onze topadvocaten.

Wet van 21 juni 1985 betreffende de technische eisen waaraan elk voertuig voor vervoer te land, de onderdelen ervan, evenals het veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

Artikel 4

§1. Overtreding van deze wet en van de besluiten die betrekking hebben op de technische eisen betreffende de voertuigen voor vervoer te land, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van tien frank tot tienduizend frank of met een van die straffen alleen, onverminderd de vergoeding van de schade indien daartoe grond bestaat.

Koninklijk besluit van 5 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto’s, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

Artikel 24

§ 1. Geen enkel volgens dit besluit aan de autokeuring onderworpen voertuig mag zich op de openbare weg bevinden, tenzij het voorzien is van een geldig keuringsbewijs, het overeenkomstig keuringsvignet en een met zijn gebruik overeenstemmend identificatieverslag of technische fiche, voor zover deze documenten vereist zijn.
Dit verbod geldt niet voor voertuigen die zich op de openbare weg bevinden om:

  • 1° leeg en langs de kortste weg de verplaatsing te doen :
   • a) tussen het station voor autokeuring en de woonplaats of exploitatiezetel van de titularis van het voertuig of de exploitatiezetel van de hersteller en omgekeerd;
   • b) tussen de woonplaats of de exploitatiezetel van de titularis van het voertuig en de exploitatiezetel van de hersteller en omgekeerd;
  • 2° langs de kortste weg de verplaatsing te doen van de grenspost van binnenkomen in België tot de woonplaats of de exploitatiezetel van de titularis van het voertuig of het station voor autokeuring.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsContacteer ons meteen

Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.

  Dagvaarding ontvangen? Upload hem hierbij.


  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Mijn Boete team advocaten verkeersrecht
  Hulp nodig?